De koorgroep van de Sint Gummaruskerk in Steenbergen bestaat uit een dameskoor (opgericht in 1963) van ongeveer 8 leden en een herenkoor (opgericht in circa 1718) van ongeveer 4 leden. De koorgroep zingt naast de eucharistieviering op zondagochtend ook de rouw- en trouwmissen. Daarnaast is er een gregoriaans herenkoor, gevormd door enkele leden van het herenkoor. Alle koren staan sinds 2012 onder mijn leiding. Ik ben zowel dirigent als organist. 
 
Het repertoire bestaat naast samenzangliederen uit meerstemmige gezangen, zowel in de Nederlandse als in de Latijnse taal. Het koor heeft de rol van promotor van de samenzang. Meestal wordt wekelijks afwisselend Nederlands en Latijns repertoire gezongen. Ook wordt er enkele keren per jaar in een andere kerk gezongen, zoals in Zegge, Bergen op Zoom of Lier (B).
 
De repetities worden gehouden in de Sint Gummaruskerk in Steenbergen op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur. In de zomervakantie wordt er niet gerepeteerd. Op elke eerste donderdag van de maand wordt er na afloop van de repetitie een kopje koffie of thee gedronken in de Vincentiuszaal. Het koor had tot en met 2022 ook een eigen blad, “De Zijbeuk”. Deze verscheen tweemaal per jaar met veel wetenswaardigheden over het koor en de liturgie.

Zowel het dames- als het herenkoor organiseert jaarlijks één of meerdere uitstapjes. Rond de feestdag van de heilige Cecilia (22 november) wordt steeds een gezamenlijke feestavond gehouden.

Foto's: Kevin Vervoort